Polityka Cenowa

Cena czyni cuda – czy rzeczywiście?

Często otrzymujemy zapytania: ile kosztuje impreza na 20 osób? Ile zapłacę za catering na wernisaż? Jaki jest koszt cateringu komunijnego na osobę? Precyzyjna odpowiedź na tak zadane pytanie jest niemożliwa, ponieważ brakuje wielu istotnych danych.

„Catering cennik” to coraz popularniejsza fraza wpisywana w wyszukiwarkę. Wielu chciałoby ustalić jaki będzie koszt kateringu bez kontaktu z firmą. Tyle, że zakup usługi cateringowej to nie kupno konkretnego modelu żelazka, którego najniższą cenę znajdziemy na Ceneo. Analizując po kolei:

Ile będzie kosztowała mnie impreza na 20 osób? Żeby odpowiedzieć na to pytanie musimy znać Państwa oczekiwania:

  • jakiego rodzaju posiłki?
  • na jak długi czas?
  • w jaki sposób serwowane (szwedzki stół? obsługa kelnerska? catering zasiadany? catering w plenerze pod namiotem?)
  • gdzie (odl. od naszej siedziby) i kiedy (czy mamy wolny termin?) mielibyśmy zrealizować zlecenie?
  • czy będzie to catering na 15-to minutową prezentację dla lekarzy czy może catering całonocny na 40-te urodziny?
  • czy serwować mamy tylko zimne przekąski czy także dania gorące, desery, napoje?
  • czy mamy zapewnić zastawę, naczynia, podgrzewacze, stoły pod catering, stoły dla gości, krzesła, namioty (z podłogą czy bez?), parasole grzewcze itd.?

Przy pytaniu postawionym jak na wstępie, a bez dodatkowych informacji możemy odpowiedzieć: 25 zł/os., jak i także 250 zł/os. Zakładamy, że oczekują Państwo od nas precyzyjnego określenia stawki. By tego dokonać, musimy znać dokładny zakres usługi cateringowej.

Ile zapłacę za catering na wernisaż? A co chcieliby Państwo zaserwować gościom i w jakiej ilości? Podobnie rzecz ma się w przypadku cateringu komunijnego – czy mamy przygotować kompleksową ofertę ze stołami, krzesłami, obsługą kelnerską, zestawem dań ciepłych, przekąsek zimnych, deserem i napojami czy może rzecz zakończy się na daniu głównym?

Podsumowując: krótko sformułowane pytanie, brak informacji jak powyżej i wybór najtańszej oferty mogą doprowadzić do sytuacji, w której otrzymają Państwo niewiele marnej jakości jedzenia serwowanego z jednorazowych pojemników. Sprawa skończy się wówczas rozczarowaniem. To pół biedy. Gorzej, gdy do niego dojdzie jeszcze blamaż przed szefem i kontrahentem! Dlatego warto pokusić się o bardziej gruntowną analizę niż dokonywać jedynie prostego porównania cen ofert kateringowych.

Zalety i wady zapytania „o cenę”

Zalety:

    • Prosty wybór oferenta, który zaoferuje najniższą stawkę spośród wszystkich. Najmniej wydanych pieniędzy.

Wady:

    • Oferta cenowa z reguły opiera się na niedopowiedzeniach – brak kluczowych informacji o tym co konkretnie dostaniemy (brak gramatur dań, nie jest określone ile czego przypadnie na 1 osobę). Pozornie bogata karta menu bez określenia ilości może oznaczać tylko tyle, że np. sałatki będą, ale dla 20 osób ze 100 zakontraktowanych.
    • Oferując niską cenę oferent będzie próbował zrekompensować sobie niższy zarobek oszczędzaniem na wszystkich składowych oferty. Przykłady, z którymi mieliśmy okazję zetknąć się osobiście:
      • niewielkie porcje
      • serwis kawowy z wyszczerbioną zastawą, najtańszą kawą rozpuszczalną podaną luzem w misce, brakiem podstawowych dodatków jak mleko czy cytryny do herbaty
      • obiad składający się głównie z ziemniaków, mielonego mięsa i tłuszczu
      • brak nakryć stołów
      • nieprofesjonalna obsługa kelnerska, bez strojów roboczych lub niewystarczająca jej liczba w stosunku do liczby uczestników przyjęcia
      • realizacja zlecenia 2 godziny przed/po czasie z uwagi na konieczność rozwiezienia wielu tanich zamówień przez 1 kierowcę
    • Najniższa cena oznacza także najczęściej głodowe pensje załogi, która przygotowuje catering. Chcemy, by w Polsce ludzie godnie zarabiali? To jest ten moment kiedy warto o tym pamiętać.
    • Realizacja przez firmy „krzaki”, o których brak podstawowych informacji – jak właściciel, adres kuchni, czy adres siedziby w mieszkaniu (w tym ostatnim przypadku najpewniej mają Państwo do czynienia z firmą podzlecająca innej firmie za jeszcze mniejsze pieniądze)

Dlaczego warto postawić na nas?

Pan Kanapka S.C. oferuje kompleksową obsługę cateringową z atrakcyjnym współczynnikiem ceny do jakości. Innymi słowy stawiamy na wysoką jakość w przystępnej cenie, co oznacza, że nie sprostamy oczekiwaniom tych, którzy szukają najtańszej oferty na rynku. Wysoka jakość pociąga za sobą znaczne koszty półproduktów, konieczność przygotowania przez profesjonalistów. Cenimy i poszukujemy klientów, którzy zlecając nam obsługę cateringową swojej imprezy oczekują odpowiedniego sposobu podania, smaku i wyglądu potraw, a także są gotowi adekwatnie za nie zapłacić. Poszukiwaczom okazji w stylu obiadów za 9 zł brutto musimy powiedzieć wprost – nie mamy w ofercie posiłków w tej cenie. Zanim zadzwonisz

back to top
Pan Kanapka

Pan Kanapka

Dostarczamy najlepsze usługi cateringowe w Łodzi i Warszawie.

Website: www.pankanapka.pl

U nas zapłacisz kartą w terminalu mobilnym

Opinie naszych klientów

tel.: + 512 100 522
tel.: + 512 100 523
tel.: + 512 100 524

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.

Dostarczamy najlepsze usługi cateringowe w Łodzi, Warszawie i Polsce środkowej, szczegółowa mapa obszaru działania: tutaj

Wszelkie prawa zastrzeżone. Nazwa Pan Kanapka jest zastrzeżonym znakiem towarowym w Urzędzie Patentowym RP, korzystanie bez pozwolenia zabronione.
Wszelkie treści, zdjęcia oraz motywy graficzne chronione są prawem autorskim i majątkowym. 2015 Pan Kanapka s.c.